kuchnia polska Kraków rezerwacja

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych i najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i Å›liczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Wielu wÄ™drowców zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych produktów – podróżnicy w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków szukajÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wÄ™dzony. MiÅ‚oÅ›nicy zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako zwykÅ‚y przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o zarysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również specyficzne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/   
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocÄ… jakich sÄ… w stanie o wiele przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.