Ówczesna kuchnia nadal żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje siÄ™ osobistymi obyczajami, ceremoniaÅ‚ami i czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. WiÄ™kszoÅ›ci z nas jednoczy siÄ™ jedynie z pierogami (które sÄ… niesÅ‚ychanie doceniane na caÅ‚ym Å›wiecie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, zwÅ‚aszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone zazwyczaj z PolskÄ…. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich atut. W koÅ„cu to wyÅ‚Ä…cznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki najróżniejszych daÅ„, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuÅ‚y oraz skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdÄ™ niedużo siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tutaj na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film