przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami
|Pyszny, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? NiewÄ…tpliwie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a caÅ‚kowicie z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, lecz także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… zupeÅ‚nie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, ale równolegle nie zmienia wÅ‚asnego Å‚agodnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bÄ…dź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczÄ™sto zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. NiewÄ…tpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjÄ…tkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu ser jest caÅ‚y czas Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
dania z mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
SkÄ…d w nastÄ™pstwie tego wziąć oryginalny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy tradycyjnego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie oznajmić jedno – rzeczywiÅ›cie warto dopÅ‚acić oraz weselić siÄ™ pysznym smakiem.